Wat voor een DJ Gear zoekt u?

U bevindt zich hier: Home >> Wat is een Diskjockey?

Wat is een Diskjockey?

Een diskjockey (van het Amerikaans-Engelse disc jockey) is van oorsprong de persoon die de platen op de draaitafel of platendraaier legt. Tegenwoordig wordt echter de afkorting dj (meestal DJ in namen) of deejay (met Engelse uitspraak) meer gebruikt. Een vrouwelijke diskjockey wordt wel aangeduid met de Engelse term DJane.

DJ
Er zijn diskjockeys op de radio en in discotheken. Sommigen organiseren hun eigen shows waarmee ze zelfstandig optreden.

Discotheek-dj
Een dj die in discotheken draait, beschikt meestal over twee platenspelers of cd-spelers met een mengpaneel. Met het mengpaneel kan hij de volumes en tonen van de liedjes per kanaal aanpassen. Meestal zit er ook een snelheidsregeling (Pitch) op beide media. Hiermee kan de dj twee nummers op hetzelfde tempo zetten zodat hij ze mooi in elkaar kan laten overlopen. Sommige bekende dj's maken zelf hun eigen liedjes of maken een remix van een al ouder of bestaand liedje (cover). Het beroep DJ blijft voor de meeste mensen een hobby, maar voor sommige is er goed geld mee te verdienen afhankelijk van technische vaardigheden en naamsbekendheid.

Dj-optreden
De dj in een rechtstreekse situatie is meestal iemand die platen, meestal van het dancegenre, aan elkaar mixt. In tegenstelling tot de radio-dj die de platen via de computer ten gehore brengt, mixt de live-dj met Vinylplaten. Door de ontwikkeling van pitch-control bij cd-spelers neemt het gebruik van cd's echter ook toe. In de jaren '70 trad de dj voor het eerst naar voren als een artiest die door zijn platenkeuze en mixtechniek iets nieuws maakte met bestaande platen. In New Yorkse dancings mixten disco-dj's voor het eerst platen aan elkaar waarbij ze het einde van een plaat lieten overlopen in het begin van de volgende. Zo ontstonden de mixtechnieken die vandaag standaard zijn voor elke live-dj.

Eveneens in New York in de jaren '70 ontstond hiphop doordat dj's als Kool Herc met stukken uit funkplaten nieuwe nummers mixten. Dj Grandmaster Flash ontwikkelde de eerste scratchtechnieken, die standaard werden voor elke hiphop-dj. Heel belangrijk hierbij is de keuze van de platen en de stijl van het mixen. Elke dj heeft zijn eigen stijl en wordt vaak vanwege zijn of haar stijl gekozen voor feesten, evenementen, festivals en uitgaansgelegenheden.

Sinds de opkomst van de housemuziek eind jaren tachtig van de vorige eeuw is het fenomeen dj nog populairder geworden. In het dancegenre zijn degenen die de platen live ten gehore brengen meestal beroemder dan de artiesten die de muziek maken. Tegenwoordig profileren beroemde dj's zich ook regelmatig als makers van muziek. Meestal brengen ze platen uit op eigen naam terwijl deze in werkelijkheid door onbekende artiesten worden gemaakt. Veel beroemde dj's hebben ook eigen platenlabels.

Als een dj thuis draait, dan worden de draaitafels (of cd-spelers) op de mixer aangesloten en de uitgang van de mixer (main out of master out) gaat naar de aux- of tuner-ingang van de versterker. Een flinke versterker van ongeveer 2100W is aan te raden. Het enige dat voor de rest nog nodig is is een monitorsysteem (d.w.z. boxen waarmee je jezelf kunt horen). Ze moeten zo opgesteld worden dat de muziek niet te ver weg klinkt. Er is veel verschil in hoe boxen klinken en het is bovendien een kwestie van smaak. Ook het rendement: hoe hard verschillende boxen klinken bij hetzelfde vermogen (aantal watts van de versterker) is erg verschillend. Het valt dus aan te raden de boxen ook uit te proberen en niet alleen naar het aantal speakers per box te kijken.

Als een dj voor publiek draait, dan komen er ook nog andere dingen aan bod; de PA, zware versterkers en speakers die het geluid voor het publiek verzorgen. Voor een microfoon is het het beste om een type te kiezen dat niet snel rondzingt, zoals rockzangers ook gebruiken. Inschakelen: De faders van de mixer moeten op nul gezet worden, het volume van de versterker op nul. Als laatste moet de versterker ingeschakeld worden om inschakel-knallen via je speakers te vermijden. Dit is niet goed voor de versterker en boxen en is onprettig voor het gehoor. Uitschakelen: volume van versterker en mixer op nul, nu eerst de versterker uit, daarna de rest. Hoe zwaarder de installatie, hoe belangrijker dit is.


Bron: Wikipedia

Spotlight

Bax-shop.nl - Uw specialist in DJ gear!